Inställningar för Surfa säkert

Inställningar

Beskrivning

Säkerhetsnivå

Programmet använder olika uppsättningar av inställningar för att köra Surfa säkert. De inställningsuppsättningar som lagras i programmet kallas säkerhetsnivåer:

• Extremt. Den säkerhetsnivå för webbtrafik som Surfa säkert använder för att noggrant genomsöka webbtrafik som tas emot av datorn via HTTP- och FTP-protokollen. Surfa säkert utför en detaljerad genomsökning av alla webbtrafikobjekt med den fullständiga uppsättningen av programdatabaser, och den utför också den djupaste heuristiska analysen.
  • Optimal. Den säkerhetsnivå för webbtrafik som når den optimala balansen mellan Kaspersky-programmets prestanda och webbtrafiksäkerhet. Surfa säkert utför heuristisk analys på en medelhög nivå. Denna webbtrafiksäkerhetsnivå rekommenderas av Kasperskys specialister.
  • Låg. Den säkerhetsnivå för webbtrafik vars inställningar garanterar maximal genomsökningshastighet för webbtrafik. Surfa säkert utför en heuristisk analys på låg nivå.

Åtgärd vid upptäckt hot

• Informera. Surfa säkert informerar dig om att ett infekterat eller sannolikt infekterat objekt upptäckts och ber dig välja vilken åtgärd som ska vidtas för objektet.

Det här alternativet är tillgängligt om kryssrutan Utför rekommenderade åtgärder automatiskt är avmarkerad under InställningarSäkerhetsinställningarUndantag ocvh åtgärder om objektdetektering.

• Utför åtgärd automatiskt. Surfa säkert väljer åtgärd automatiskt baserat på aktuella inställningar. Om en webbresurs listas bland undantagen, eller den inte innehåller några smittade eller troligtvis smittade objekt, tillåter Surfa säkert åtkomst till denna. Om Surfa säkert upptäcker ett smittat eller troligtvis smittat objekt under genomsökning av en webbresurs blockeras åtkomst till denna webbresurs.

Det här alternativet är tillgängligt om kryssrutan Utför rekommenderade åtgärder automatiskt är markerad under InställningarSäkerhetsinställningarUndantag ocvh åtgärder om objektdetektering.

• Blockera. Om du väljer det här alternativet och ett infekterat objekt upptäcks i webbtrafik blockerar Surfa säkert åtkomst till detta objekt och visar ett meddelande i webbläsaren.

Sökmetoder

Kontrollera webbadressen mot databasen med skadliga webbadresser

Genom att genomsöka länkarna för att avgöra om de ingår i databasen med skadliga länkar kan du spåra webbplatser som har lagts till i avvisningslistan. Databasen med skadliga länkar genereras av Kasperskys specialister. Det utgör en del av programvarudistributionssatsen och den uppdateras tillsammans med Kaspersky-programmets databas.

Kontrollera webbadressen mot databasen med webbadresser som innehåller annonsprogram

Ett exempel kan vara programvara som omdirigerar din sökfråga på internet till en annonseringswebbplats. På så sätt kommer du till en annonseringswebbplats istället för till den webbresurs som är mest relevant för din sökfråga.

Kontrollera webbadressen mot databasen med webbadresser som innehåller legitima program som kan användas av inkräktare för att skada din dator eller komma åt personuppgifter

Ett exempel på denna kategori kan vara ett fjärråtkomstverktyg som lagligen används för felsökning av systemadministratörer. En brottsling kan installera ett sådant verktyg i din dator utan din vetskap för att få tillgång till din dator och använda den för kriminella ändamål.

Kaspersky-programmet tillåter nedladdning av sådana program genom att klicka på länkar på webbsidor. Engångslänkar är ett undantag. Du kan inte använda dem för att ladda ned legitima program som hackare kan använda för att orsaka skada på din dator eller dina data.

Använd Heuristisk analys

En teknik för att upptäcka hot som inte kan identifieras med den aktuella versionen av Kaspersky-programdatabaserna. Den gör att du kan hitta filer som kan innehålla okänd skadlig programvara eller en ny modifiering av ett känt skadligt program.

När webbtrafik genomsöks efter virus och andra program som utgör ett hot utför den heuristiska analysatorn instruktioner i de körbara filerna. Det antal instruktioner som utförs av den heuristiska analysatorn beror på vilken nivå som angetts för den heuristiska analysatorn. Analysnivån för den heuristiska analysen bestämmer balansen mellan hur grundligt sökningen efter nya hot ska göras, belastningen på operativsystemets resurser och den tid som krävs för heuristisk analys.

Anti-phishing

Kontrollera webbadressen mot databasen med webbadresser för nätfiske och lurendrejeri kring kryptovalutor (i vissa prenumerationsplaner Kontrollera webbadressen mot databasen med webbadresser för nätfiske)

Innehållet i databasen med nätfiskelänkar och falska länkar till handelsplattformar för kryptovalutor innefattar webbadresserna till kända webbplatser som används för nätfiskeattacker. Kaspersky kompletterar denna databas med adresser som erhållits från den internationella organisationen Anti-Phishing Working Group. Databasen över nätfiskelänkar och falska länkar till handelsplattform för kryptovalutor utgör en del av programvarudistributionssatsen, och den uppdateras tillsammans med Kaspersky-programmets databas.

Använd Heuristisk analys

En teknik för att upptäcka hot som inte kan identifieras med den aktuella versionen av Kaspersky-programdatabaserna. Detta möjliggör upptäckt av nätfiske även om webbadressen inte finns i databasen med nätfiskewebbadresser.

Kontrollera URL-adresser

Komponenten URL-rådgivare kontrollerar länkar på en webbsida som öppnas i Chromium-baserade Microsoft Edge, Google Chrome, eller Mozilla Firefox. Kaspersky-programmet visar en av följande ikoner intill den kontrollerade länken:

Säker webbsida – om webbsidan som öppnas genom att klicka på länken är säker enligt Kaspersky

Okänd webbsida – om det inte finns någon information om säkerhetsstatus för den webbsida som öppnas genom att klicka på länken

Webbsida som kan användas av inkräktare – om enligt Kaspersky hackare kan skada din dator eller dian data med hjälp av webbsidan som länken leder till.

Äventyrad webbsida – om enligt Kaspersky webbsidan som länken leder till kan infekteras eller hackas.

Skadlig webbsida – om webbsidan som öppnas genom att klicka på länken är farlig enligt Kaspersky

För att visa ett popup-meddelande med mer information om länken, peka på motsvarande ikon.

På alla webbplatser utom de som anges

Hantera undantag

När det här alternativet är valt genomsöker programmet länkar på alla webbplatser utom de som anges i fönstret Undantag.

Fönstret Undantag öppnas genom att klicka på länken Hantera undantag.

Endast på specificerade webbplatser

Konfigurera kontrollerade webbplatser

När det här alternativet är valt genomsöker Kaspersky bara länkar på de webbplatser som anges i fönstret Kontrollerade webbplatser.

Fönstret Kontrollerade webbplatser öppnas genom att klicka på länken Konfigurera kontrollerade webbplatser.

Konfigurera URL-rådgivare

• Alla webbadresser. Programmet genomsöker länkar på alla typer av webbsidor.
  • Endast URL-adresser i sökresultat. Programmet genomsöker länkar på webbsidor som innehåller sökresultat från sökmotorer.

Webbplatskategorier

Om kryssrutan Visa information om innehållskategorier för webbplatser är markerad lägger programmet till information i länkkommentarerna för att ange om webbplatsen tillhör en av de angivna kategorierna (till exempel Våld, intolerans eller Vuxet innehåll).

Du kan avmarkera kryssrutorna bredvid de kategorier som inte kräver varningar.

Sök inte igenom webbtrafik från tillförlitliga URL-adresser

Om den här kryssrutan är markerad genomsöker inte Surfa säkert innehållet på webbsidor och webbplatser vars adresser ingår i listan över betrodda webbadresser. Du kan lägga till både specifika webbsidor eller webbplatsadresser och masker för webbsidor eller webbplatsadresser i listan över betrodda webbadresser. Listan över betrodda webbadresser finns i fönstret Tillförlitliga URL-adresser, som kan öppnas genom att klicka på länken tillförlitliga URL-adresser.

Använd de här inställningarna för följande uppgifter

Kontrollera säkerheten på en webbplats